ABCDEFGHIJKLMNOPRSŠTVZ

SALCEVIČS TOMAŠS – pašvaldību un sabiedriskais darbinieks.
Dzimis 1892.gada 7.oktobrī Varakļānos. No 1907.gada dzīvojis Līvānu pagastā Rožonovas muižā. Beidzis Daugavpils reālskolu, artilērijas virsnieku kursus Kronštatē. Nodibinājis un vadījis Rožonovas piensaimniecības sabiedrību, kopā ar brāli nodibinājis krājaizdevu sabiedrību, vadījis arī lopkopības biedrību. Dažus gadus darbojies kā pagasta padomes loceklis. Bijis rezerves virsnieks, 18.aizsargu jātnieku pulka eskadrona komandieris. 1944.gada jūlijā devies bēgļu gaitās uz Vāciju, pēc tam izceļojis uz ASV.
Miris 1971.gada 22.novembrī Mičiganā (ASV).

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos

Savicka Monika

SAVICKA MONIKA – Dr. med. ortopēde, traumatoloģe.
Dzimusi 1947.gada 2.februārī Rudzātu pagastā. Beigusi Rudzātu pamatskolu, Rīgas 4.medicīnas māsu skolu, Rīgas Medicīnas institūtu. Strādājusi Rīgas Traumatoloģijas un ortopēdijas zinātniski pētnieciskajā institūtā. Vadījusi SIA Rīgas Austrumu slimnīca Valsts apdegumu centru, vienlaikus bijusi Katastrofu medicīnas centra apdegumu speciāliste. Bijusi Latvijas Apdegumu ārstu asociācija vadītāja, Latvijas Traumatologu un ortopēdu asociācijas biedre. Vairāku grāmatu un daudzu publikāciju autore.
Mirusi 2007.gada 25.decembrī, apbedīta Eleonorviles kapos.

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos

SEIBUTIS GENĀDIJS – drošības biznesa asociācijas prezidents, apsardzes firmas „Pentano” prezidents, jurists.
Dzimis 1969.gada 20.decembrī Līvānos. Studējis Latvijas Universitātē Juridiskajā fakultātē. Latvijas Starptautiskās miesassargu un drošības biznesa asociācijas (IBSSA) koordinācijas prezidents un viceprezidents Baltijā. Apsardzes firmas „Pentano” prezidents, apsardzes firmas „LSS” ģenerāldirektors. Latvijas Detektīvu un apsardzes dienestu federācijas valdes loceklis. Ieroču un munīcijas ražotāju un tirgotāju asociācijas vadītājs.

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos

SKRUPSKIS PĒTERIS – izglītības darbinieks, dabas pētnieks.
Dzimis 1928.gada 10.martā Līvānos. Mācījies Emīla Dārziņa 35.pamatskolā, Līvānu pamatskolā. 1947.gadā pabeidzis Līvānu komercskolu kā vecākais grāmatvedis ar direktora tiesībām. 1944.gadā sācis strādāt par skolotāju Līvānos. Pasniedzis algebru, militāro mācību un fizkultūru. Bijis direktors Špoģu un Rojas vidusskolās un skolotājs Neretas, Kalnciema un Jelgavas vidusskolās.

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos

SMELTERS PĒTERIS – folkloras krājējs, prāvests.
Dzimis 1868.gada 31.oktobrī Varakļānu pagasta Kokaros. Mācījies Ciskadu draudzes skolā, Rēzeknes pilsētas skolā, pašmācības ceļā ģimnāzijā, Pēterpils Garīgajā seminārā. Strādājis par ticības mācības skolotāju Ilūkstes apriņķī un priesteri Dagdā, Varakļānos, Andrupenē, Raipolē, Skaistā un Sventē. Kopā ar K.Baronu nodarbojies ar latgaliešu valodas ortogrāfijas jautājumu risināšanu un folkloras vākšanu. Strādājot par vikāru Līvānos, nepilna gada laikā sakrājis vairāk kā 1000 tautasdziesmu un 1899.g. izdevis grāmatu “Tautas dzīsmu, pōsoku, meikļu un parunu vōceleite”. Publicējis literārus darbus daudzos preses izdevumos, vācis vecus izdevumus un rokrakstus, kuri tikuši eksponēti 1935.gadā latgaliešu grāmatu izstādē. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (1927.g.) un Atzinības krustu (1938.g.).
Miris 1949.gada 7.jūlijā.

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos

Stakle Alnis

STAKLE ALNIS – fotomākslinieks.
Dzimis 1975.gada 22.augustā Līvānos. Ieguvis doktora grādu Daugavpils universitātē. Daugavpils Universitātes fotogrāfijas un vizuālās kultūras pasniedzējs. Rīgas Stradiņa universitātē pasniedz fotožurnālistiku. Kopš 1998.gada viņš ir vairāku personālizstāžu autors un piedalījies daudzās kolektīvajās mākslas izstādēs Latvijā un ārzemēs. 2006.gadā “Latvijas gada balvas fotogrāfijā” ieguvējs, Latvijas Fotogrāfijas muzeja ekspertu padomes loceklis. Darbi publicēti mākslas un fotogrāfijas žurnālos Latvijā, Slovākijā, Polijā, Anglijā, Austrijā, Nīderlandē, Ziemeļīrijā, glabājas muzeju, galeriju un uzņēmumu mākslas darbu kolekcijās: Latvijas fotogrāfijas muzejā Rīgā, Soloniku Fotogrāfijas muzejā Grieķijā, Buenos Airesā Argentīnā, galerijā Leica, Prāgā Čehijā, VAS Latvenergo, SIA Latio un arī privātajās kolekcijās Vācijā, Anglijā, Krievijā un Latvijā.
2006.gadā personālizstāde Flash back mākslas centrā Modern Art Oxford Lielbritānijā. 2011.gadā pasaules prestižākajā fotokonkursā “Sony World Photography Awards” kategorijā “Gada labākais arhitektūras fotogrāfs” ieguvis 1.vietu. Viņa fotogrāfijas tikušas atzinīgi novērtētas GRID 2012 Foto biennālē Amsterdamā, Photograffiti festivālā Permā, Krievijā un personālizstādē Not Even Something Briseles mākslas centrā Bozar. www.alnisstakle.com

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos

STARIS ALFRĒDS – vēsturnieks, vēstures zinātņu doktors.
Dzimis 1926.gada 16.februārī Rožupes pagasta Starēs (agrāk Līvānu pagasts). Mācījies Vanagu sešklasīgajā pamatskolā, Pļaviņu un Līvānu vidusskolās. Beidzis Latvijas Universitāti, Zinātņu akadēmijas vēstures institūta aspirantūru. Bijis Pļaviņu vidusskolas direktors, strādājis Pedagoģijas zinātniskās pētniecības institūtā, Latvijas Universitātē. Pētījis Latvijas skolu un pedagoģiskās domas vēstures problēmas. Piedalījies vairāku zinātnisko rakstu krājumu uzrakstīšanā un rediģēšanā. 2011.gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu V šķiras ordeni.
Miris 2011.gada 24.jūnijā.

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos

STIVRIŠKA NATĀLIJA – pedagoģe, ilggadēja Līvānu stikla muzeja vadītāja un gide.
Dzimusi 1931.gada 8.decembrī Ilūkstē. Mācījusies Ilūkstes vidusskolā, Daugavpils skolotāju institūtā. Strādājusi par skolotāju Aknīstē, Dignājā, bijusi direktora vietniece Līvānu vakarskolā un Jersikas pamatskolā, direktore Līvānu 1.vidusskolā. Pēc aiziešanas pensijā – ilggadēja Līvānu Stikla muzeja vadītāja un gide. 2009.gadā apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa Sudraba goda zīmi.
Mirusi 2010.gada 12.martā, apbedīta Līvānu pilsētas kapos.

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos

STRODS KAZIMIRS – garīdznieks.
Dzimis 1906.gada 9.janvārī Nīdermuižas draudzes Krasnogorskas sādžā. Mācījies Nīdermuižas pamatskolā, Aglonas ģimnāzijā. 1936.gada 21.maijā iesvētīts par priesteri. Pirmā darba vieta bijusi Indras, Piedrujas (1936.-1937.g.), pēc tam Barkavas draudzē (1937.-1938.g.), apkalpojot Madonu un Lubānu. 1939.gadā pārcelts uz Līvāniem (1938.-1939.g), tad uz Kaunatu (19391.-1941.g), vēlāk uz Mežvidiem.
Miris 1941.gada 24.jūnijā, apbedīts Nīdermuižas draudzes Krasnogorskas kapsētā.

Vairāk lasiet bibliotēkas apkopotajos informācijas avotos