Jaunumi
2019. gada 18. aprīlis 12:15

Pašiem mazākajiem – “Grāmatu starts”



„Grāmatu starts“ ir LNB Bērnu literatūras centra veidota lasīšanas veicināšanas programma pirmsskolas vecuma bērniem, kas rūpējas par lasītprieku, lasītprasmi, izglītību un personības attīstību.

Rudzātu bibliotēka pirmo reizi īstenoja programmu “Grāmatu starts”. Tas ir projekts vismazākajiem lasītājiem – pirmā tikšanās ar bibliotēku, lai ikvienam bērnam grāmatas būtu pieejamas, lai veicinātu interesi par lasīšanu un “parādītu ceļu” uz bibliotēku.


Projekta simbols ir pūèulēns, tāpēc arī Rudzātos tika izveidota Pūcīšu skola, kurā tika iesaistīti 4-5 gadīgi pagastā dzīvojošie bērni. Pirmajā nodarbībā jaunie lasītāji tika uzņemti skolā kā mazie pūèulēni, bet galvenā bija lielā pūce – bibliotekāre Iluta, kura vadīja lidojumu pa bibliotēku, iepazīstināja ar grāmatām, pūèulēni veica dažādus uzdevumus un iesaistījās spēlēs.


Lielā pūce ar grāmatām ieradās arī vidusskolas bibliotēkā un aicināja bērnus uz kārtējo Pūcīšu skolas nodarbību, jo visi pūèulēni apmeklē pirmsskolas grupiņu un tagad bērni zina, ka paši var aiziet arī uz bibliotēku skolā un apmainīt grāmatas. Bērniem izsniegtas īpašas lasītāju kartes ar pūcītes attēlu. Nodarbībās mazie lasītāji ar interesi klausījās, ko lielā pūce lasīja priekšā, runāja par izlasīto, atbildēja uz jautājumiem par grāmatu varoņu piedzīvojumiem, atkārtoja burtus un rotaļājās.

Mērķprogrammu varēja īstenot, pateicoties Līvānu novada domes atbalstam, jo 50% no dāvanas vērtības katram mazajam dalībniekam – pūèu mugursoma, lasāmgrāmata, mīļlietiņa un noderīgs materiāls vecākiem par lasīšanu, finansē pašvaldība. Projekta norises laikā tika labiekārtots bērnu stūrītis bibliotēkā – par pašvaldības līdzekļiem iegādāti divi krāsaini sēžammaisi, domino un loto pašiem mazākajiem, kā arī attīstošās rotaļlietas. Paldies Rudzātu vidusskolas pirmsskolas izglītības grupai un bibliotēkai par sadarbību! Pūèulēni ir izlidojuši no Pūèu skolas, bet bibliotēku durvis mazajiem lasītājiem vienmēr atvērtas.

Informāciju sagatavoja:
Skaidrīte Brūvere
LNCB Rudzātu filiālbibliotēkas vadītāja