Jaunumi
2017. gada 21. jūnijs 15:49

NO LīGāM LīDZ JāņIEM




Jānīts nāca pār gadskārtu,
Savus bērnus apraudzīti,
Vai tie ēda, vai tie dzēra,
Vai Jānīti daudzināja
/latviešu tautas dziesma/

Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā Straumes zālē no 21.jūnija atvērta izstāde “No Līgām līdz Jāņiem”, kas veltīta Līvānu novada iedzīvotājiem, viesiem, un īpaši Līgām un Jāņiem, vasaras saulgriežu svētkos.

Līgo svētki ir vieni no latviešu gadskārtu svētkiem, vasaras saulgriežu svētki, kas tiek svinēti dienā, kad ir visgarākā diena un visīsākā nakts. Līgo svētku pamatā ir pagāniskās tradīcijas, kas saistītas ar zemes auglību, zemkopību un saules kultu.

No astronomiskā viedokļa vasaras saulgrieži ir 21. vai 22. jūnijā, bet Latvijā oficiāli tie tiek svinēti 23. un 24. jūnijā. Līgo svinēšana notiek vēlāk par astronomiskajiem saulgriežiem, jo vēsturiski kristīgā Baznīca šo laiku piesaistīja Jāņa Kristītāja dzimšanas dienai, ko katoļi svin 24. jūnijā. Līgo svētki ietver Līgo dienu jeb Jāņu vakaru, kas ir 23. jūnijā, un Jāņu dienu, kas ir 24. jūnijā. Tieši šī iemesla dēļ Līgo svētki tiek saukti tā, kā kuram labpatīkas – gan par Līgo, gan par Jāņiem.




Apsveicot radus, draugus, kolēìus, agrāk bija pieņemts, uz Līgo svētkiem sūtīt atklātnītes. Bet laiks uzliek savu zīmogu visam arī tad, ja cenšamies no tā izvairīties. Pastkartes visu 20. gadsimtu bija ne vien populāra sabiedrības komunikācijas forma, bet arī tās vērtību un dzīves stila atspoguļotājas, kas raksturo sava laika ideālus.

Izstādē apskatāmas līvānieša KāRļA BOGDāNA privātkolekcijas atklātnes un etiķetes, kas veltītas Līgo tematikai.




Līdzās atklātnīšu kolekcijai izstādē apskatāmas Līvānu fotogrāfa JāņA MAGDAļENOKA, kā arī viņa meitu RASAS un MāRAS MAGDAļENOKU oriìināldarbi – fotogrāfijas, kas atspoguļo mūsdienu Līgo un Jāņu svinēšanas tradīcijas.

Aicinām apmeklēt Kārļa Bogdana un Jāņa Magdaļenoka izstādi “No Līgām līdz Jāņiem”!

Ieeja brīva.

Kārlis Bogdans
Jānis Magdaļenoks
Līvānu novada Centrālā bibliotēka