Jaunumi
2017. gada 20. jūnijs 17:36

Līvānu novada bibliotēku aktivitātes 2017. gada jūlijā.

Līvānu novada Centrālā bibliotēka

Pastāvīgā izstāde:

“Likteņu līkloèi”
Grāmatas par aktieriem, mūziķiem, zinātniekiem, vēsturiskām personībām.

“Jaunieguvumi”– izstāde apkopo gada laikā iegādātās jaunās grāmatas.

Pārējās izstādes jūlijā:

No 4.jūlija savus lasītājus gaida alfabēta izstāžu cikla “Ìimenes romāns” kārtējā grāmatu izstāde “Trīs ceturtdaļas cilvēcīgās laimes ir ìimenē, visā pārējā tik tikko ceturtdaļa” / Fjodors Dostojevskis/.
Par ìimenes dzīves laimīgām un ne tik laimīgām dienām savos romānos stāstīs rakstnieki, kuru uzvārdi sākas ar burtu “T”.

Līvānu stikla 130.dzimšanas dienai veltītā izstāde “Līvānu stikls mūsu mājās” – no 21.jūlija LNCB Pieaugušo literatūras nodaļas pirmajā stāvā.

21.jūlijā plkst. 12.00 izstādes atvēršana.

Izstādē izlikti Līvānu stikla fabrikas 20.gadsimta stikla izstrādājumi, kas ir bijuši vai ir daudzu līvāniešu mājās.

Mazliet par izstādi – 20.gadsimta 70. un 80.gados Līvānu stikla fabrikas izstrādājumi nebija pieejami visiem, jo produkciju sūtīja uz visu plašo padomju dzimteni un pārdošanā tās vienkārši nebija. Lai iegūtu kārotās glāzes vai vāzes vajadzēja stāvēt rindās vai “dabūt pa blatam”. Savukārt 90.gados stikla produkcija bija dārga, tāpēc ne visiem nopērkama, un tika sūtīta uz Eiropu. Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Pieaugušo literatūras nodaļas pirmajā stāvā būs izstādīti Līvānu stikla fabrikas izstrādājumi, kuri dažādos ceļos pagājušajā gadsimtā ir nonākuši pie saviem īpašniekiem un priecējuši acis, piepildījuši sirdis ar lepnumu par stiklinieku varēšanu. Izstāde apskatāma līdz 20. augustam.

Nozaru literatūras nodaļā (2.stāvā):

Izstāžu ciklā “Maìijas akadēmija” 3. izstādes daļa – “Akmeņu maìija”.

Noslēpums cilvēkiem vienmēr bija skaista, aizraujoša un burvīgā akmeņu pasaule. No seniem laikiem dārgakmeni piesaistīja ar brīnišķīgo skaldnes spīdumu un pārsteidzošu krāsu. Izdevumu ekspozīcijā iepazīstina ar akmeņu vēsturi, simboliku un īpašību.

LNCB Bērnu literatūras nodaļa


Līdz jūlija beigām Bērnu literatūras nodaļas Pasaku istabā vari aplūkot Lolitas Stupānes izstādi “Mušu laiks”, kuras māksliniecisko ietērpu veido Džeinas Gavares zīmētās mušas.

Vasara kopā ar “Bērnu un jauniešu žūriju-2017”

Arī šogad Līvānu NCB bērnu literatūras nodaļas lasītājus aicināsim piedalīties bērnu žūrijas aktivitātēs. Vairāku mēnešu garumā ekspertiem būs iespējams lasīt žūrijas kolekcijas grāmatas, apspriest tās ar draugiem un ar anketas palīdzību izvērtēt tās.
Sīkāka informācija par Bērnu žūriju Bērnu literatūras nodaļā.



Aktivitātes LNCB filiālbibliotēkās:

Jaunsilavu bibliotēka

Izstādes jūlijā:

17.-21. jūlijs – “Jūs gaida Bērnu žūrija 2017!”.
Izstāde iepazīstina ar Bž 2017 grāmatu kolekciju.

24.-28.jūlijs –

“Klāt Jēkabi un Annas!”
Izstādē apkopoti materiāli par latviešu svinamajām saimnieku un saimnieèu dienām.


Jersikas bibliotēka

Izstādes jūlijā:

1. – 10. jūlijs – ”Krāšņie vasaras ziedi jūlijā” .

Košas, izteiksmīgas krāsas un ziedu bagātība – tas ir pirmais, kas nāk prātā, iedomājoties vasaras puķes. Tās savu ziedēšanu sāk, kad beidzies pavasara ziemciešu un sīpolpuķu ziedēšanas laiks. Vasaras vidus pieder skaistajām lilijām un karalienēm rozēm. Vasaras puķes ar košām, izteiksmīgām krāsām priecē mūs ik dienu.

11. – 20. jūlijs – dzejniekam, tulkotājam Jāzepam Osmanim – 85.

Nozīmīgs ir Jāzepa Osmaņa devums bērnu literatūrā. Sarakstījis desmit dzejoļu grāmatas bērniem, sastādījis èetras bērnu prozas un dzejas antoloìijas. Sarakstījis latviešu bērnu literatūras vēsturi. Sastādījis bērnu sadzīves folkloras krājumu. 2007.gadā par mūža veikumu grāmatniecībā saņēmis Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas goda balvu “Zelta ābele”. 2011.gadā viņam piešķirta M. Stārastes medaļa par ieguldījumu latviešu bērnu literatūrā.

21. – 31. jūlijs – režisoram Kārlim Auškāpam – 70.
“Es dzīvoju šodien un daru to, ko jūtu, ko priekšā saka mana sirds…”
Dailes teātra režisors. Režijas arī Valsts Leļļu teātrī, muzikālajā teātrī, kino, bijis arī vairāku Dziesmu un deju svētku režisors. Saņēmis “Spēlmaņu nakts” balvu par latviešu klasikas orìinālu interpretāciju.

Rīta bibliotēka


Pastāvīgā izstāde:

“Likteņu līkloèi ”
Grāmatas par vēsturiskām personībām, aktieriem, mūziķiem.

Izstādes jūlijā:

”Jersika – sendienu lieciniece”

Izstādē izvietoti vēstures materiāli par seno Jersiku (13. gadsimts),
par Jersiku un tās ļaudīm mūsdienās…



Jersikas valdnieka Visvalža portrets. Autors: Ludolfs Liberts, 1935.g.

”Bērnu un jauniešu žūrija – 2017” ir klāt, nāciet, lasiet jauno kolekciju””

Rudzātu bibliotēka

Pastāvīgā izstāde: “Jaunās grāmatas”.

Izstādes jūlijā:

“Ar Daugavā pasmeltu saules staru es rakstīt un gleznot varu”





Dzejnieks Jāzeps Osmanis – 85. atceres diena. Rakstnieks, tulkotājs, grāmatu izdevējs, literatūras pētnieks, latviešu bērnu literatūras vēstures autors, filoloìijas zinātņu doktors, gleznotājs. Par poļu literatūras tulkojumiem saņēmis Eiropas Rakstnieku savienības prēmiju, apbalvots ar Latvijas un Polijas nopelniem bagātā kultūras darbinieka goda nosaukumu. īpaši populārs Jāzeps Osmanis bija mazo lasītāju vidū, izdevis vairāk nekā 40 oriìinālgrāmatu bērniem.

“Latviešu klusās dabas žanra aizsācējs Leo Svemps”.

Gleznotājs, pedagogs, sabiedriskais darbinieks Leo Svemps dzimis 1897.gada 19.jūlijā Beļavas pagasta “Barānos” zemnieka ìimenē. Leo Svempa mākslas raksturīgākā īpatnība ir tā, ka gleznojot pat visai vienkāršus sižetus, viņš spējis dabu attēlot ļoti patiesi, sirsnīgi un tai pašā laikā piedot tai pavisam vienkāršu apgarotību, pat sirsnīgumu, jo katrā darbā ielikta jūtu bagātība, mīlestība pret savu dzimto zemi. Leo Svemps miris 1975.gadā, apbedīts Raiņa kapos.
/www.gulbenesbiblioteka.lv/


“Lauksaimnieki Rudzātos”.
Novadpētniecības materiālu izstāde par saimniekiem un saimniecēm Rudzātu pagastā, jūlijā – Annas un Jēkaba jeb Saimnieku dienas.

”Ar auto ceļojumā pa Latgali”.






Idejas vasaras ceļojumiem pa Latgali – ceļveži, maršruti, apraksti.

”Ziedēšanas laiks”.





Izstāde BēRNIEM:

Izstāde jūlijā – “Lasīšanas maratons var sākties!”

Sutru bibliotēka

Izstādes jūlijā:

“Vācu rakstniekam Hermanim Hesem 140.jubileja”.
Nobela prēmijas laureāts literatūrā (1946)

“Vēsture nevar būt ne laba, ne ļauna – vēsture ir tikai tāda, kāda tā bijusi, …”
Vēsturniekam un rakstniekam Arturam Heniņam – 85 (1932- 2014). Vēsturnieks pēc profesijas (zinātņu doktors), rakstnieks pēc būtības Arturs Heniņš pašaizliedzīgi urbās pagātnes notikumos, lai veidotu dokumentālus vēstījumus, radītu īpašus raksturus.”

“Labāk savā zemē padzert
ūdeni no vecas vīzes
Nekā svešā, tālā zemē
Medu ēst no zelta trauka”

/Kalevala/

15. jūlijā 90. dzimšanas diena aprit dzejniekam Harijam Skujam (1927- 1984), kurš 1947.gadā tiesāts par darbošanos Latvijas Demokrātiskajā pretošanās kustībā. Piespriests augstākais soda mērs, kas tiesājamā jaunības dēļ pārvērsts 25 gadu nebrīvē staļiniskās iekārtas briesmīgajās piespiedu darba nometnēs. 1956.gadā atbrīvots ar sabeigtu veselību, atgriezās Rīgā.

Izstāžu ciklā “Latvija- tie esam mēs paši” jūlija mēnesī izstāde “Latvija, kur tavi ļaudis?” par tautu populāciju Latvijā, atzīmējot Pasaules populācijas dienu.

“Jūra šņāc un jūra krāc”
Tā kā mūsu mazā Latvija atrodas pie Baltijas jūras, tad izstāde veltīta ikgadējiem Jūras svētkiem, kuri notiek jūlija otrajā sestdienā.

Izstāde bērniem:

“Bērnības atmiņas ir kā krāsaini taureņi, …”
11. jūlijā dzimis Jāzeps Osmanis (1932- 2014) – dzejnieks, it īpaši populārs mazo lasītāju vidū, rakstnieks, tulkotājs, grāmatu izdevējs, literatūras pētnieks, latviešu bērnu literatūras vēstures autors, filoloìijas zinātņu doktors.

Pasākums:

29.jūlijā notiks kārtējie Sutru pagasta svētki. šogad tās būs “Dzīres Sutros”. Sutru bibliotēka svētku dalībniekiem piedāvās noskatīties iepriekšējo gadu pagasta svētku spilgtākos mirkļus uz lielā ekrāna.

Turku pagasta bibliotēka

Izstādes jūlijā:

Literatūras izstāde:
“Dzeja – ar cilvēcisku sirsnību un optimismu, patiesu sabiedrisko atdevību un atraisītu dzīvesprieku” – dzejniekam, tulkotājam Jāzepam Osmanim – 85.

1. – 10. jūlijs –

tematiska izstāde: ”Jūras svētki – 8.jūlijs”
Kas ir jūras svētki?, jūras svētku vēsture un tradīcijas.



Vienas grāmatas izstāde:
„…”mazā” cilvēka dzīve mūža garumā” – Antons Supe „Dzīves labirintā”

Tematiska izstāde:
“Ogu laiks” – viss par ogām.


Literatūras izstāde bērniem.

”Jāzepa Osmaņa dzejoļi”