Jaunumi
2017. gada 25. aprīlis 16:26

Balva “Bērnu žūrijas” ekspertiem – ekskursija “Daugavpils caur tramvaja logu”




22. aprīlī lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu žūrija – 2016” eksperti no Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas un Jaunsilavu bibliotēkas devās ekskursijā uz Daugavpili. Èaklākajiem grāmatu lasītājiem piedāvājām izbraukumu pa pilsētu ar tramvaju.



Brauciena laikā gide Inese mums pastāstīja par Daugavpils pilsētas vēsturisko centru ar skaistajām, no sarkanajiem ķieìeļiem mūrētajām ēkām, par unikālo Vienības nama celtniecību, kuram pamatakmeni licis Latvijas prezidents Kārlis Ulmanis. Uzzinājām, ka Daugavpils ir viena no nedaudzām vietām pasaulē, kur vienlaicīgi var aplūkot èetru konfesiju dievnamus. Ne velti šī vieta tiek dēvēta par baznīcu kalnu. Ceļojām pa dažādiem pilsētas mikrorajoniem, redzējām tramvaju depo un atgriezāmies pilsētas centrā, Vienības laukumā.



Tālāk mūsu ceļš veda uz vienu no ievērojamākiem tūrisma objektiem – Daugavpils skrošu rūpnīcu. Savā pastāvēšanas laikā rūpnīca ir piedzīvojusi vairākas īpašnieku maiņas un vērienīgus remontus. Mūsdienās šī ir vienīgā tūristiem atvērtā munīcijas ražošanas rūpnīca Baltijā, kurā atrodas Eiropā vecākais, joprojām strādājošais skrošu liešanas tornis.



Rūpnīcā ražo 9 veidu lodes gludstobra ieroèiem un izgatavo lodes arī pneimatiskajiem ieroèiem – renkuļus un skrotis. Lasīšanas eksperti iepazinās ar rūpnīcas muzeja eksponātiem, tuvumā aplūkoja skrotis un renkuļus, izmēìināja roku šaušanā ar pneimatisko ieroci un aplūkoja dažādos instrumentus un darba galdus vēsturiskajā cehā.



Bērni ar lielu interesi skatījās filmu par skrošu un renkuļu liešanu, jo ražošanas procesa laikā rūpnīca apmeklētājiem ir slēgta un ekskursijas netiek rīkotas.
Priecājamies, ka mums visiem kopā izdevās labi atpūsties pēc lielās grāmatu lasīšanas un kaut nedaudz iepazīties ar kaimiņu pilsētu Daugavpili.



Visiem èaklajiem grāmatu lasītājiem novēlam veiksmīgi pabeigt mācību gadu! Saulainu un notikumiem bagātu vasaru!


Informāciju sagatavoja:
Margita Mālniece

Līvānu NCB Bērnu literatūras nodaļas vadītāja