Jaunumi
2016. gada 8. oktobris 14:58

Literārā stunda “Rakstnieks ienāk klasē…” ar rakstnieci Gundegu Repši.



š.g. 5.oktobrī Līvānu 1.vidusskolā Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Līvānu novada Centrālās bibliotēkas projekta “Rakstnieks ienāk klasē…” ietvaros notika literārā stunda rakstnieces Gundegas Repšes vadībā.

Gundega Repše ir viena no nozīmīgākajām 20.gadsimta beigu prozaiķēm, sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” idejas iedvesmotāja un šīs sērijas grāmatas “Bogene” autore.
Tikšanās laikā skolēni uzzināja, ka Gundega Repše ir dzimusi rīdziniece, ka rakstniece ir diplomēta mākslas vēsturniece, ka studiju laikā Mākslas akadēmijā valdījis brīvāks gars kā citās augstskolās.

Grāmatā “Bogene” izmantotas rakstnieces mātes atmiņas, kura izsūtīta uz Sibīriju 23 gadu vecumā un pavadījusi izsūtījumā 14 gadus, bet noslēpumainā Bogene, kuras aizgādību lūdz grāmatas varones, ir mistiska būtne līdzīga mājas gariņam.
Gundega Repše kopā ar citiem pieaugušajiem un jau novecojušajiem izsūtīto bērniem apmeklējusi Sibīrijas un Kazahstānas bijušās izsūtījumu vietas, lai izprastu savas dzimtas un tautas vēsturi, kā arī norādīja – ja jaunietis grib izzināt pats sevi, tad jāskatās savos senèos, ja māte mājās kliedz, tad jāizpēta viņas dzīve, lai saprastu, kāpēc viņa kliedz.

Rakstniece atzina, ka “mērīšanās ar ciešanām” – vai ebreji cietuši vairāk par citiem, vai latvieši, ir traìiska parādība vēsturē.
Skolēni uzzināja, kā notiek rakstīšanas process, par iedvesmu, par rakstīšanas tukšajiem brīžiem, kad rakstnieks neko nevar uzrakstīt, arī to, ka Gundega Repše raksta gaišajā diennakts laikā.
Tikšanās ar Gundegu Repši veicināja jauniešu izpratni par cilvēka saistību ar ìimeni, dzimtu un tautu kopumā, par savu nacionālo identitāti vēsturisko notikumu šķērsgriezumā.


Informāciju sagatavoja:
Dzidra Kalvāne
LNCB Pieaugušo literatūras nodaļas vadītāja.