Jaunumi
2016. gada 30. janvāris 13:27

Sutru bibliotēkā jaunums – kinoseansi bērniem un pieaugušajiem



Sutru bibliotēkā 2016.gads iezīmēsies ar vēl vienu nebijušu notikumu – ik mēnesi pa vienam kinoseansam bērniem un pieaugušajiem.

Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu realizējis projektu “Latvijas filmu izlase” – apjomīgu filmu kolekciju DVD formātā (25 diski), kurā apkopotas Latvijas kinovēstures būtiskākās parādības un spilgti mūsdienu kinomākslas paraugi. Izlasē ievietotas 70 Latvijas filmas (10 spēlfilmas, 16 dokumentālās filmas un 44 animācijas filmas), kas veidotas diapazonā no 1966.gada līdz 2014.gadam. Filmu izlasi saņēma bibliotēkas un izglītības iestādes. Tā pieejama Līvānu centrālās bibliotēkas krājumā un izmantojama arī pagastu bibliotēkās.

Pateicoties bibliotēkā iegādātajam aprīkojumam – diaprojektoram un lielajam ekrānam – Sutru iedzīvotājiem būs iespēja filmas redzēt.

Sutros kinoseansi paredzēti plkst.11.00 katra mēneša trešajā piektdienā pieaugušajiem un sestdienā- bērniem.
Par konkrētā mēnesī skatāmām filmām un neparedzētām izmaiņām, bibliotēkas apmeklētāji tiks iepriekš laicīgi informēti.

Janvārī, atzīmējot barikāžu 25.gadadienu, pieaugušajiem izvēlējāmies filmu “Krustceļš”. Kā rakstīts filmas anotācijā, tas ir emocionāls stāsts par triju Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – centieniem iegūt politisku neatkarību un pašnoteikšanās tiesības. Atsevišķu cilvēku stāsti atspoguļo 20.gadsimta sarežìītās vēstures līkloèus un Atmodas laiku, kad militāram pārspēkam pretī stājās gara spēks- dziesma. Filmas caurviju pavediens ir 1990.gada Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki, kad pirmoreiz pēc 50 okupācijas gadiem Rīgā satiekas dzimtenes un trimdas latvieši.
Scenārija autors un režisors Juris Podnieks; operatori Andris Slapiņš, Gvido Zvaigzne, Juris Podnieks; komponists Mārtiņš Brauns; veidota 1990.gadā.

Savukārt bērniem paredzēta Arnolda Burova animācijas filma “Dullais dauka” pēc Sudrabu Edžus stāsta motīviem. Filma veidota 1968.gadā.

Gaidām skatītājus bibliotēkā!

Informāciju sagatavoja:
Lidija Pintāne,
LNCB Sutru bibliotēkas vadītāja