Jaunumi
2015. gada 19. augusts 11:51

V.Kundziņa fotoizstāde “Skotija – glenu*, benu* un lohu* zeme”



No š.g. 20.augusta Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē būs skatāma Vladislava Kundziņa fotogrāfiju izstāde “Skotija – glenu*, benu* un lohu* zeme”.


Afiša.

Skotija


Skotija ir viena no èetrām Apvienotās Karalistes daļām, kurai ir sauszemes robeža ar Angliju. Tai pieder apmēram 790 salas un to apskalo Ziemeļjūra (austrumos), Atlantijas okeāns (ziemeļos, rietumos), Ziemeļu šaurums un īrijas jūra (dienvidaustrumos) un klimats visa gada garumā ir mēreni silts. Skotijas reljefu lielā mērā ir ietekmējuši ledāji.
Skotiju raksturo krāšņa dabas daudzveidība. No ielejām un ezeriem, līdz pat stāvām kraujām un klintīm. šajā teritorijā vēsturiski ir notikuši nemierīgas pretestības svešzemju varai un tas ir izveidojis skotus par sīkstu un lepnu tautu. Skoti ļoti lepojas ar savas tautas tradīcijām un pat mūsdienās oficiālajā apìērbā nēsā kiltus – tradicionālos skotu svārkus. Skotijas krāšņumu veido ne tikai zaļojošās ielejas un mirdzošie ezeri, bet arī tās pilis, viduslaiku vecpilsētas un muižas.

Ceļojot pa Skotiju, ceļa malās paveras nebeidzami ziedošu rododendru un kadiķu klājumi, zem kuriem dzīvo simtiem zaķu, nedaudz tālāk ganās tūkstošiem aitu un simtiem augstkalnu govju.
Lielākā un skaistākā Skotijas pilsēta ir Edinburga un apmeklētākā tūrisma vieta ir Edinburgas pils, kurā atrodas Skotu Kroņa dārglietas. Tā ir uzcelta uz vulkāna virsotnes un to veido ēku komplekss. Tās loma vēsturē ir bijusi dažāda – kalpojusi gan kā cietoksnis, karaļa rezidence, garnizona mītne kā arī valsts cietums.
šī ir mājvieta dažādiem muzejiem kā Skotijas Muzejs, Skotijas Nacionālā Galerija, Nacionālā portretu Galerija un citiem muzejiem un galerijām.
Lieliska vieta, kur iepazīties ar Skotu viskija rašanās vēsturi un izbaudīt vecpilsētas ieliņas.
Katru gadu mākslas un kultūras baudītājus vilina Edinburgas festivāls – spilgtākais mūzikas un mākslas festivāls katru gadu vasaras beigās.
Iepirkšanās īstā vieta ir Prince Street, kas pilsētu sadala divās daļās.

Lohnesa ezers – Pasaulē plaši pazīstamais 39 km garais ezers, kura dziļākā vieta sasniedz 227 m. Mūsdienās ezers piesaistījis gan nopietnus zinātniekus, gan joku mīļotājus, kad 20.gs.30 gados tika publicēta fotogrāfija ar Lohnesa briesmoni “Nesiju”.

Informāciju sagatavoja:
Taisija Vasilenko
LNCB Lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītāja