Jaunumi
2015. gada 12. augusts 13:36

No grāmatu kalniem līdz atpūtai Usmas ezera krastā.



No 1. jūnija līdz 15. jūlijam norisinājās Zvaigznes ABC rīkotais konkurss ”Lasīšanas stafete jaunajiem grāmatu lasītājiem”, kurā bija aicināti piedalīties visi Latvijas skolēni no 11 līdz 14 gadiem.
Konkursa mērķis bija ieinteresēt skolēnus lasīt arī vasarā. Uzzinājis par šo konkursu, nolēmu tajā piedalīties, jo man patīk lasīt. Tā noteiktajā laikā izlasīju un novērtēju 19 grāmatas.

20. jūlijā saņēmu lielisku ziņu, ka tieši es esmu ieguvis godpilno 1. vietu un laimējis nedēļu superīgajā „Ilustrētā Junioriem” un Valodu skolas „Skrivanek Baltic” vasaras nometnē „Lejastiezumos”.
Ar labu garastāvokli 2. augustā sākās mans ceļojums uz Kurzemes ārēm. Pastāstīšu, kā man tur gāja. Viss sākās ar nometnes atklāšanu. Iepazināmies, sadalījāmies komandās un sākām veidot savus karogus. Katrai dienai bija sava tēma. Pirmā diena bija Akmens laikmeta diena. Tā kā senie cilvēki nemācēja rakstīt, tad zīmes uz karoga veidojām ar plaukstu un pēdu nospiedumiem. Prezentējām savus karogus, spēlējām spēles, vakarā kurinājām ugunskuru.


Otrā diena sākās ar rīta rosmi. Pēc tam gājām peldēties uz Usmas ezeru. Līdz nometnei šo ezeru nebiju tuvumā redzējis. Liels, noslēpumains, veldzējošs – tāds radās pirmais iespaids. šajā dienā sākās arī angļu valodas nodarbības. Pildījām interesantus uzdevumus, stāstījām par sevi, veidojām nometnes dienasgrāmatu. Otrā bija senlatviešu diena, tāpēc mācījāmies zīmes, ko kādreiz izmantojuši mūsu senèi. Bija arī interesanta rokdarbu nodarbība. Vakarā notika sacensības starp komandām – spaiņu pieliešana ar ūdeni, skriešana sasietām kājām, virves vilkšana, mezglošana, šļūkšana pa slapju plēvi uz laiku. Gāja ļoti jautri. Kad ārā satumsa, izspēlējām dažādas senlatviešu pasakas.

Trešā diena sākās atkal ar rīta rosmi un peldēšanos. Laiks bija jauks un angļu valodas nodarbības notika ārā. Nometnē ciemojās arī “Ilustrētā Junioriem” māksliniece. Mācījāmies veidot optiskās ilūzijas, mutes ermonikas, piekariņus. šajā dienā ielūkojāmies vidusslaikos. Bija bruņinieku cīņas. Sadalījāmies komandās, biju kapteinis savai komandai. Viens no pārbaudījumiem bija malkas ciršana uz laiku. Pagale bija jāsacērt èetrās daļās un veiklībā jāpārspēj pretinieki.šo uzdevumu darīja kapteiņi.Man uzdevums padevās labi. Uzvarējām. Vēl ļoti interesants pārbaudījums bija automašīnas ar tajā sēdošo bruņinieku vilkšana – apmēram 10 metru garumā. Manis vadītais bruņinieku septītnieks bija spēcīgākais. Pieveicām uzdevumu 24 sekundēs. Pēc bruņinieku cīņām bija balle.


Ceturtā nometnes diena bija stingrāka un savādāka nekā citas. Iejutāmies padomju laikos, veselu diennakti izmēginājām, ko nozīmē būt pionierim – aši stāties ierindā un klausīt augstākstāvošajiem ik uz vārdiņa. Stājāmies ierindā, līdzināmies un, pēc augstākstāvošo biedru uzaicinājuma, speram soli uz priekšu, lai saņemtu sarkano lakatiņu. Radošajā darbnīcā šoreiz griezām, līmējām un krāsojām, lai tiktu pie skaistām kartiņām. Nodarbojāmies arī ar džudo un mācījāmies pašaizsargāšanās paņēmienus. Vēlāk – ierindas skate. Lai gan mācībās viegli negāja, prasmes tika apgūtas kā kārtīgiem pionieriem nākas. Pēc tam – peldpauze un vakara talantu šovs.

Piektā diena. Notika ķīniešu valodas nodarbības. Iemācījāmies skaitīt līdz desmit. Valoda supersarežìīta. šajā dienā bija arī kikboksa nodarbības un izjādes ar zirgiem. Bija interesanti, bet arī skumji, jo priekšā bija pēdējā diena – šķiršanās no nometnes, no draugiem.
Nometnē man patika viss. Noteikti šīs sešas dienas paliks ilgi atmiņā, jo ir iegūti jauni draugi un milzum daudz pozitīvu emociju.

Paldies Zvaigznei ABC par lielisko konkursu un lielisko balvu.
Paldies Rudzātu bibliotēkas vadītājai Skaidrītei Brūverei, kura mani informēja par konkursu.

īpašs paldies Zvaigznes ABC mārketinga daļas vadītājam Gintam Balodim, jo tieši viņš palīdzēja atrisināt visas problēmas ar nokļūšanu nometnē, kas bija radušās lielā attāluma dēļ.


Dāvids Rubens,
Rudzāti