Jaunumi
2015. gada 2. jūnijs 15:18

Līvānu novada bibliotekāri izbraukuma seminārā Jersikas pagastā



š.g. 28.maijā Līvānu novada Centrālās bibliotēkas un filiālbibliotēku darbinieki devās uz Jersikas pagastu, lai piedalītos sezonas noslēguma seminārā.

Mūsu mērķis bija ne tikai apmeklēt un novērtēt paveikto Rīta un Jersikas bibliotēkās, bet arī iepazīties ar Jersikas pagastu, tā vēsturi, interesantākajiem kultūrvēstures objektiem.

Pirmajā pieturas punktā pie Jersikas pagasta pārvaldes semināra dalībniekus sagaidīja Jersikas pagasta pārvaldes vadītāja Anita Lietauniece un Rīta bibliotēkas vadītāja Vera Pabērze. Mājīgās Rīta bibliotēkas saimniece Vera ir rūpīgi izpētījusi savas bibliotēkas vēsturi, tāpēc ar lepnumu varēja paziņot, ka oktobrī bibliotēka svinēs apaļu jubileju. Arī pati bibliotēkas vadītāja šogad ir darba jubilāre, jo 24.jūnijā paiet tieši 30 gadi, kopš uzsāktas darba gaitas Rīta bibliotēkā. Apsveicam kolēìi, vēlot izturību un dzīvesprieku! Rīta bibliotēkā mūs iepriecināja jauki iekārtotais bērnu stūrītis, pārdomātais izstāžu darbs, ļoti labā sadarbība ar pagasta pārvaldi. Ar interesi klausījāmies Jersikas pagasta pārvaldes priekšsēdētāja Lietaunieces kundzes stāstījumā par Jersikas pagastu, tā attīstības perspektīvām. Pārvaldes priekšsēdētāja bija mūsu gids nelielajā pastaigā pa pārvaldes ēku. Mēs bijām jaunās trenažieru zāles vieni no pirmajiem apmeklētājiem. Pie tējas tases, runājot par bibliotēkas darba problēmām, secinājām, ka bibliotekāra amats ir aicinājums un tie, kas izvēlas šo profesiju, strādā ilgus gadus.

Nākamais pieturas punkts bija Jersikas Jēzus Kristus Apskaidrošanas baznīca, kas atrodas Daugavpils šosejas malā un ir tūristu iecienīts apskates objekts. Mūsu uzmanību piesaistīja ne tikai baznīca, bet arī baznīcas teritoriju ierobežojošais savdabīgais žogs, kompleksa guļbaļķu celtnes – vārti, aka, zvanu tornis. Baznīca tautā tiek dēvēta arī par „Dzelzs baznīcu”, „Ceļojošo baznīcu”. Kāpēc šādi nosaukumi? Kāpēc tā ir tik īpaša? Kāpēc tā atrodas Jersikā? Par to mums ekskursijas laikā pastāstīja šī arhitektūras pieminekļa gide, kas ir arī Jersikas pareizticīgo baznīcas draudzes locekle.

Jersikas pagasta Gosporos Jersikas bibliotēkā saimnieko Inta Meļihova, kura bibliotekāra darbā aizvadījusi pirmo gadu. šķiet, ka Inta ir ļoti labi iejutusies Līvānu novada bibliotēku darbinieku saimē. Viņa dalījās iespaidos par bibliotekāra profesijas plusiem un mīnusiem. Godīgi sakot – plusu bija daudz, mīnusus tikpat kā nedzirdējām. Savas darbības laikā bibliotēkas vadītāja ar izdomu un radošo garu ir izveidojusi maksimāli ērti lietojamu bibliotēku.

Piektdienās Inta darbojas ārējā apkalpošanas punktā Jersikas pamatskolā, kuru skatījām brauciena beigu daļā.

Gosporos atrodas Sv. Marijas Magdalēnas (Madaliņas) Romas katoļu baznīca. Apjomā nelielais dievnams būvēts 1821.gadā romāņu stilā no laukakmeņiem senas kapsētas vietā. Mūsu pavadone šeit bija draudzes locekle Jolanta Bērziņa. Viņa pastāstīja par dievnamā veiktajiem atjaunošanas darbi, kas ilga vairāku gadu garumā. Grūti iedomāties, ka vēl pirms vairāk kā desmit gadiem baznīcas griesti un sienas bija tik sliktā stāvoklī, ka pat draudēja apmeklētāju drošību. Pateicoties ziedotājiem, dievnamam ielikti jauni logi, ierīkota siltinātā grīda un apkures sistēma, ievilkts ūdensvads un kanalizācija un izveidotas labierīcības, kā arī apzaļumota un labiekārtota baznīcas apkārtējā teritorija. Protams, ka nogājām lejā pie Svētavota, kam piedēvē dziednieciskas īpašības.

Mūsu maršrutā bija iekļauta arī Jersikas dzelzceļa stacijas apskate. Kā stāstīja Inta Meļihova, kas savu stāstījumu bija sagatavojusi, izmantojot savas bibliotēkas novadpētniecības materiālus, Jersikas dzelzceļa stacijas pasažieru ēka ir viena no nedaudzajām Rīgas – Daugavpils dzelzceļa līnijas oriìinālajām tipveida stacijas ēkām, kas saglabājusies no 1861.gada.

Interesanta bija domu apmaiņa par redzēto, pārdomas par padarīto, kolēìu informēšana par apmeklētajiem kursiem, sanāksmēm semināra noslēguma daļā norisinājās romantiskajā atpūtas vietā „Avotiņš” pie Daugavas.

Fotogalerija par izbraukuma semināru.

Informāciju sagatavoja:
Elga Sēnala
LNCB direktores vietniece