Jaunumi
2014. gada 27. septembris 13:50

Novada bibliotēku darbinieki iepazīstas ar Lietuvas bibliotēku darbu


Līvānu novada Centrālajai bibliotēkai un filiālbibliotēkām par tradīciju kļuvuši pieredzes apmaiņas braucieni uz citu novadu bibliotēkām, kas parasti notiek septembrī.

šogad, 25.septembrī, devāmies pieredzes apmaiņas braucienā uz Lietuvu, lai iepazītu Lietuvas bibliotēku sistēmu. Brauciena laikā apmeklējām Utenas A. un M. Miškiņu publisko bibliotēku un Utenas rajona Daugaiļu pagasta bibliotēku.

Mūs patīkami pārsteidza Utenas publiskā bibliotēka, viena no modernākajām Lietuvas publiskajām bibliotēkām. Bibliotēkas ēkas rekonstrukcijas darbi pabeigti 2008.gadā. Kopējā bibliotēkas platība ir 3120 m2. Telpas izvietotas trijos stāvos vairākos līmeņos. 3 galvenās bibliotēkas zonas ir paredzētas bibliotēkas lietotājiem. Bibliotēkas projekta autoru ideja bija dot spēcīgu triecienu esošajiem stereotipiem par bibliotēku kā konservatīvu celtni. Rezultātā tapusi atklāta, gaismas pārpilna un apmeklētājiem pārredzamu bibliotēka. Apmeklētāji var brīvi pārvietoties pa visu ēku. Kāpnes ēkā ir aizstātas ar rampām, tādējādi bibliotēka ir viegli pieejama ikvienam, arī apmeklētājiem ar kustību traucējumiem un māmiņām ar bērnu ratiņiem.

Bibliotēkas darbinieki 1.stāvu dēvē par atpūtas un izklaides zonu, jo te izvietots daiļliteratūras krājums, apmeklētāji iepazīstas ar visjaunākajiem periodiskajiem izdevumiem, ir pieejama video un audio bibliotēka. Te notiek lasītāju reìistrēšana, grāmatu izsniegšana, saņemšana.

Konferenèu zāle un bērnu zona atrodas ēkas 3.līmenī un otrajā stāvā. Bērni var lasīt, lietot internetu, spēlēt datorspēles, īstenot radošos darbus, klausīties pasakas.

2.stāva zonas ir paredzētas mācībām un informācijai. šeit telpas ir atdalītas ar stikla starpsienām. Apmeklētāji te var atrast visu, kas tiem ir nepieciešamas studijām – grāmatas, periodiskos izdevumus.

Trešajā stāvā atrodas administrācijas telpas, ar datoriem aprīkota mācību klase, izstāžu zāle ar speciālu aprīkojumu.

Utenas publiskā bibliotēka piedalās gan nacionāla, gan starptautiska mēroga projektos, kas veicina dažādu inovāciju īstenošanu. Mums aizraujoša šķita bibliotēkas izstrādātā un piedāvātā mācību spēle bērniem un pusaudžiem, kas izveidota, lai veicinātu bērnu un pusaudžu interesi par mācībām. Spēle izstrādāta sadarbībā ar Utenas skolām un Izglītības centru.
Bibliotēkai ir laba sadarbība ar Utenas pilsētas pašvaldību, kas atbalsta bibliotēku visās tās darbības jomās.
Par bibliotēku mums visu stāstīja, rādīja un uz mūsu jautājumiem atbildēja bibliotēkas direktores vietniece Biruta Vaškeliene.

ļoti interesantas izvērsās diskusijas ar mūsu lietuviešu kolēìiem par mums interesējošajiem bibliotekārā darba jautājumiem.

Mūsu filiālbibliotēku darbiniekiem vērtīga bija iepazīšanās ar Utenas rajona Daugaiļu pagasta lauku bibliotēku, kas ir Utenas publiskās bibliotēkas filiālbibliotēka, darba organizāciju. Bibliotēka izvietota skolas ēkā. Pirms dažiem gadiem veikti renovācijas darbi, iegādāts jauns aprīkojums. Krājuma papildināšanai, bibliotēka aktīvi piesaista dāvinājumus. Vietējie iedzīvotāji lepojas ar savu bibliotēku un uzskata to par nozīmīgu kultūras un informācijas centru.

Mūsu bibliotekāri atzinīgi novērtēja pieredzes apmaiņas braucienu, apmierināti devās mājup un ar jaunām idejām turpinās savu darbu.

Materiālu sagatavoja:
Elga Sēnala
Līvānu novada Centrālās bibliotēkas
direktores vietniece