Jaunumi
2014. gada 15. aprīlis 16:14

Bibliotēku nedēļas 2014 aktivitātes


Bibliotēku nedēļas (21.-27.aprīlis) aktivitātes Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā:

Bibliotēku nedēļas 2014 vadmotīvs – Informēts un vesels!

No 22.-26.aprīlim Līvānu novada bibliotēkas iesaistās Latvijas bibliotēku nedēļas pasākumos.
Latvijā Bibliotēku nedēļa pirmoreiz tika organizēta 1997.gadā pēc Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) ierosinājuma.

šogad bibliotēku nedēļa tiks veltīta veselības tēmai: informācija par medicīnisko un veselības aprūpi, veselīgs dzīvesveids, atbalsta grupas un krīzes centri, dažādas terapijas un to pielietojums, tai skaitā biblioterapija, dažādu veselības organizāciju informācijas aprite utml.

Veselības jomā cilvēkiem bieži visgrūtāk ir ar informāciju, kur tad saņemt medicīnisko palīdzību? Veselības ministrija katru gadu pasludina veltītu kādai tēmai – pirms tam bijuši mātes un bērna veselības gads, sirds veselības gads un šogad ir “Ìimenes veselības gads”. Tas sasaucas arī ar bibliotēku, kas ir atvērta iestāde visai ìimenei un piedāvā pakalpojumus ikkatram.

Veselības ministrija īpaši akcentē, ka primārā veselība aprūpe (ìimenes ārsts) ir ļoti būtiska veselības profilaksei un savlaicīgai saslimšanas risku novēršanai. Nav arī noslēpums, ka daudzi savu ìimenes ārstu neapmeklē pat gadiem ilgi. Tas, savukārt, ietekmē iedzīvotāju informētības līmeni par palīdzības saņemšanas iespējām. Veidojas mulsinoša situācija – palīdzība tiek meklēta visur, tikai ne tur, kur tā patiešām būtu atrodama (ieskaitot dažādus interneta forumus, kur populāri meklēt atbildes par dažādām veselības problēmām un bieži nodarboties ar pašārstēšanos vai cerot, ka kaite pāries pati no sevis, izmantojot “pārbaudītas tautas metodes”). Tad nu bibliotēka kā gaismas nesējs, nenoliedzami var savu lietotāju apgaismot par to, kur meklēt palīdzību, nodrošinot pieeju e-veselībai (internets) un palīdzot iegaumēt to, ko mēs varam dēvēt par “veselības luksoforu” – galvenajiem tālruņiem, kur meklēt palīdzību:

113 – tad, ja apdraudēta veselība vai dzīvība

66016001 – medicīniski padomi par veselības problēmām (ārpus darba laika)

80001234 – informācija par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem (darba stundās)

Bibliotēku nedēļas ietvaros Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā norisināsies šādas aktivitātes:

22.aprīlī plkst. 11.00 – Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā darbinieku svinīga sanāksme.

22.–26.aprīlis skatāma grāmatu izstāde „Informēts un vesels!”, veltīta šogad Latvijā izsludinātajam ìimenes veselības gadam. Izstādē eksponētas grāmatas par sievietes un vīrieša veselību, par bērna veselību, jo vesela ìimene veido veselu tautu. Esam un būsim veseli!

23.aprīlī no plkst.15.00 līdz plkst.18.00 – Atvērto durvju diena.