Jaunumi
2011. gada 30. jūlijs 09:48

Alnis Stakle NEKā PERSONīGA zālē STRAUMES

Alnis Stakle ir dzimis Līvānos 1975. gadā. Viņš ir viens no nedaudzajiem starptautisku ievērību guvušiem jaunās paaudzes fotomāksliniekiem.

Alnis Stakle fotogrāfijā darbojas jau vairākus gadus un guvis ievērojamu pieredzi dažādos starptautiskos fotokonkursos, tomēr viņa vārds Latvijā nav plaši izskanējis, kaut Stakle līdz šim piedalījies arī vairākos Latvijas mērogam zīmīgos foto pasākumos, piemēram, izstādēs Kas ir svarīgi? (2004), ķermeņa topogrāfija (2004) u.c. un jau paspējis sarīkot vairākas personālizstādes.
Alnis Stakle absolvējis Daugavpils universitāti, kur pašlaik pievērsies doktora grāda iegūšanai, un tur arī strādā par fotogrāfijas un vizuālās kultūras pasniedzēju.

Izstādes “Nekā personīga” ekspozīciju veido melnbaltu fotogrāfiju sērija, kas savā vizuālajā vēstījumā uzskatāma par turpinājumu autora iepriekšējām izstādēm – Prāta Dzīvei (Daugavpils universitātes galerija, 2006. gada oktobris) un Flash Back (mākslas centrs Modern Art Oxford, 2006. gads).
Daži ekspozīcijā iekļautie darbi radīti, uzturoties rezidencē mākslas centrā Modern Art Oxford 2005. gada novembrī. Izstādē Nekā personīga skatāmo darbu sērija ir kā vienots komplekts, neviena bilde nav atdalāma no pārējām, jo tad tā zaudētu savu sākotnējo ieceri un iedarbību. Fotogrāfijās Stakle pievērsies sevis un apkārtējās vides (telpas) tvērumam.
Tomēr, kaut arī fotogrāfa “darbu publiskajai skatei jāatstāj nedaudz mulsinošs iespaids par sirreālu, ārpus loìikas likumu ietekmes sfēras eksistējošu atmosfēru” (Alise Tīfentāle. Par sirreālismu, sapņiem un sentimentu – Fotokvartāls, Nr. 2, 2006., 31. lpp.), tajā atrodamas atsevišķas norādes, kuras iespējams gan interpretēt konkrēta konteksta ietvaros, gan arī katram skatītājam projicēt sava subjektīvā pieredzes un sapratnes lauciņa robežās. Alnis Stakle šo aspektu izspēlē, paslēpjoties aiz nelielas pašironijas un humora devas. Jāpiekrīt mākslas kritiķei Alisei Tīfentālei, ka “autoram, darbojoties ar sev personīgi svarīgo (..), ir izdevies panākt vispārinājuma līmeni, kurā intīmais un personīgais ir uztverams universāli, kļūst par kolektīvās pieredzes fakta konstatāciju” (Fotokvartāls, 31. lpp.).

Latviešu fotogrāfs Alnis Stakle uzvarējis vadošajā pasaules fotomākslas konkursā “Sony World Photography Awards”, kategorijā “Gada labākais arhitektūras fotogrāfs”, liecina informācija konkursa mājaslapā. Balvu latviešu mākslinieks saņēmis par sēriju “Lost:Paris”, kas tapusi 2010. gadā Parīzē. foto šeit
“The Sony World Photography Awards” ir vērienīgākais un visaptverošākais fotomākslas konkurss pasaulē. Kopumā 2011. gada konkursam tika iesniegti 105,000 darbi no 162 valstīm.

E. Sēnala