Jaunumi
2024. gada 2. februāris 14:27

Rakstniece Maija Krekle Līvānu bibliotēkā

     Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Rakstnieks runā ar lasītāju”  ietvaros biogrāfisko romānu autore Maija Krekle tikās ar lasītājiem. Rakstniece stāstīja par savu rakstnieces pieredzi un grāmatu galvenajiem varoņiem – ievērojamiem latviešu kultūras darbiniekiem – dzejnieci Austru Skujiņu,   komponistu Emīlu Dārziņu un pēdējā romāna varoni Vili Plūdoni.                            

   Interese par literatūras darbu autoru dzīvi Maijai radās jau bērnībā, jo viņas tēvs strādāja literatūras muzejā, māte Misiņa bibliotēkā. Arī rakstniece pati pēc  Latvijas universitātes Filoloģijas fakultātes beigšanas no 1978.gada strādā Misiņa bibliotēkā.

  Emocionāli īpaši tuva rakstniecei bija un ir Austra Skujiņa – pagājušā gadsimta 20.gadu dzejniece ar traģisku dzīves noslēgumu, kuras dzīvi Maija Krekle ir atspoguļojusi romānā ar zīmīgu nosaukumu “Ilgu putni ar sasietiem spārniem”. Autore ilgi pētījusi Austras dzīvi, lasījusi viņas vēstules, laikabiedru atmiņas, pat pieskārusies Austras pases pirksta nospiedumam, lai labāk izprastu jauno meiteni.

  Rakstot romānu par Plūdoni, lielu pārsteigumu Maijai Kreklei sagādājušas Viļa Plūdoņa (Lejenieka) attiecības ar sievietēm, izlasot Viļa ļoti atklātās vēstules Annai Melbārdei par savu pirmo sievu, kura viņu mīlējusi, bet Vilis jauno sievieti apprecējis dēļ pienākuma, nemīlot divus abu kopīgos bērnus. Autori satriekusi dzejnieka nemīlestība un vienaldzība. Tai pašā laikā skolotājs un dzejnieks gaida pieaugam Annas meitu Elfrīdu, lai viņu apprecētu. Autore gan uzsvēra, ka Vilis bijis nelaimīgs, ka viņam jāprec nemīlama sieviete. Pasākuma dalībnieki secināja, ka dzejnieks Vilis Plūdons jāšķir nost no cilvēka Viļa Lejenieka.

  Maijai vienmēr ir bijis svarīgi izzināt  un izpētīt savas grāmatas varoņa personību, rīcības motīvus un pārdzīvojumus, dzīves pieredzi.

  Projekta “Rakstnieks runā ar lasītāju” īstenošanas gaitā paredzēts tikties ar bērnu rakstniecēm Eviju Gulbi un Luīzi Pastori, romāna “Kalendārs mani sauc” autoru Andri Kalnozolu.

Dzidra Kalvāne, LNCB Lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītāja

Kultūrkapitāla fonds