Jaunumi
Kārtis
2023. gada 14. oktobris 09:54

Psiholoģija un Taro kārtis

11.oktobra pēcpusdienā sarunu cikla “MŪSĒJIE” ietvaros Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā  sertificēta psiholoģe Aija Rožinska iepazīstināja ar Taro kārtīm kā psihologa darba instrumentu.

Sākumā Aija pastāstīja, ka profesionālajā jomā viņa ietekmējusies  no analītiskās psiholoģijas pamatlicēja Kārļa Gustava Junga mācības, kurš savā darbā ir izmantojis Taro kārtis, un indiešu filozofa Ošo atziņām. Taro kārtis, iespējams, ir atnākušas no senās Ēģiptes, taču pirmoreiz Eiropā pieminētas Itālijā 14. gadsimtā. Taro kāršu kava sastāv no 78 kārtīm un katrai no tām ir sava nozīme. Taro kārtis dalās Vecākajos un Jaunākajos arkānos. Vecākajiem arkāniem ir vislielākā nozīme un tie sastāv no 22 kārtīm. Kārtis ir milzīga, filozofiska sistēma, senu gudrību krātuve, kura parādās caur attēliem, kuros simboli bieži slēpti ezoteriskos tēlos.  

Parasti Taro mums asociējas ar zīlēšanu, ar nākotnes atklāšanu –  noklausāmies zīlnieces teikto un gaidām, kad piepildīsies labais vai sliktais, it kā no mums nekas nebūtu atkarīgs. Psiholoģe norādīja, ka īstenībā Taro atklāj ceļu, bet darbs ir jādara pašam, kārtis  ir tikai instruments sevis izzināšanai ceļā uz sevis labāko versiju. Protams, pasākuma dalībnieki gribēja redzēt Taro darbībā jeb “parotaļāties”, kā teica Aija. Drosmīgie, drusku satraukti,  izvilka pa kārtij, kuras nozīmi izskaidroja psiholoģe. Rezultāts samulsināja pat skeptiķus, jo izskaidrojums bija atbilstošs un trāpīgs katra eksperimenta dalībnieka esošajai situācijai.

Ieklausīsimies un izvērtēsim no sava viedokļa filozofa Ošo domu – “Visas vērtības, par kurām cilvēks sapņo, ir paslēptas viņā.”

Paldies psiholoģei Aijai Rožinskai par interesanto un saturīgo stāstījumu!