Jaunumi
Kārlis Kazāks
2023. gada 24. februāris 10:52

Dziesminieks Kārlis Kazāks Līvānos

Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Rakstnieks provincē” ietvaros 23. februārī dziesminieks Kārlis Kazāks un kultūras žurnāliste Liega Piešiņa tikās ar līvāniešiem Līvānu novada Kultūras centrā.  Tikšanās sākumā Kārlis Kazāks pārsteidza publiku ar paziņojumu, ka viņš ir diplomēts galdnieks, pabeidzis Rīgas amatniecības vidusskolu, turpinājis mācības RTU produktu dizaina un tehnoloģiju studiju programmā un strādājis RTU par pasniedzēju. Jaunībā, dzīvodams Jelgavā, Kārlis Kazāks uzskatījis sevi par īstāko latvieti, jo Jelgavā runā vispareizākajā literārajā latviešu valodā un vecāki īsti latvieši. Pētot savus senčus, atklājis savā dzimtā igauņus, lībiešus un citu tautu pārstāvjus, tāpēc radies jautājums: kas mēs esam kā tauta, kas un kurš ir īsts latvietis. Personīgi man ļoti patika salīdzinājums ar suņiem – mēs esam kā krancīši, kuros sajaukušās daudzas sugas, darot mūs izdzīvot spējīgus un saglabāt nacionālo identitāti visās vēstures peripetijās.

“Velomūzikas” braucienā mainot koncertus pret naktsmājām, no 2012. gada vasaras līdz 2020. gada vasarai, pārvietojoties pa Latviju ar velosipēdu, mūziķi ir nobraukuši vairāk nekā 5000 kilometrus, sniedzot aptuveni 80 koncertus. Pasākumā Kārlis Kazāks stāstīja par “Velomūzikas“ vasarās piedzīvoto, par Latvijas novadu izlokšņu niansēm un viesmīlības paradumiem, par satiktajiem cilvēkiem.

Noklausoties autora stāstījumu par grāmatas “Sākums mūs atrod pats” tapšanu radās mānīgs iespaids, ka viss noticis viegli – Kārlis Kazāks pēc katra “Velomūzikas” ceļojuma datorā aprakstījis  ceļā sastaptos cilvēkus un notikumus. Draugi ir ieteikuši sarakstīto apvienot grāmatā, izdevniecība Zvaigzne ABC teikusi jāvārdu, grāmatas ilustratoru nav atraduši, Kārlis grāmatu ilustrējis pats.

Vienreizēju baudījumu sniedza Kārļa Kazāka dziedātās dziesmas – gan autora sacerētas, gan noklausītas Latvijas novados, pat romu valodā, jo arī romi dzīvo mūsu valstī.

Mēs esam tik dažādi, bet, ja apzināmies piederību Latvijai, esam latvieši.

Dzidra Kalvāne, LNCB Pieaugušo literatūras nodaļas vadītāja